Klimaatgezonde tuin

Maak kans op persoonlijk voortuinadvies van een tuincoach.

Jij en je voortuin(tje) zijn een stuk van de klimaatoplossing!

Door je tuin of terras als een stukje natuur in te richten, heb je niet alleen een aangename plek om te toeven, je draagt ook bij aan een beter klimaat.

Om hitte, droogte en wateroverlast in de toekomst te bestrijden, zijn twee maatregelen nodig: vergroenen en ontharden.

Daarom zetten Gemeente Kluisbergen en Provincie Oost-Vlaanderen zich in voor meer klimaatgezonde tuinen. Kluisbergen is één van de 16 deelnemende gemeenten aan het project Klimaatgezonde Tuin van Provincie Oost-Vlaanderen.

Het provinciebestuur stelt in 2021 een tuincoach aan die aan huis langskomt. De tuincoach geeft advies en tips op maat van jouw voortuin om deze op natuurlijke en duurzame manier (her) in te richten. Dit advies is voor jou volledig gratis en bestaat uit een plaatsbezoek van ongeveer 1,5 uur. De tuincoach overloopt samen met jou de kansen om meer leven in je voortuin te brengen, met meer plek voor inheems groen, water en nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Dit plaatsbezoek gaat door in openlucht en met respect voor de geldende coronamaatregelen. Na het plaatsbezoek ontvang je een geschreven advies met alternatieve mogelijkheden om je voortuin in te richten, talrijke tips en plantensuggesties.  Deze tips en suggesties kan je ook zelf toepassen in je achtertuin of balkon.

Wil je graag beroep doen op de tuincoach? Heb je goesting om je voortuin aan te pakken en meer ruimte te geven aan natuurlijk groen, water en leven?

Stuur uiterlijk op 30 april je naam, adres, telefoonnummer, e-mail naar milieu@kluisbergen.be. De Gemeente Kluisbergen heeft recht op 20 gepersonaliseerde tuinadviezen om je voortuin aan te pakken. Snel reageren is de boodschap!

Om in aanmerking te komen, moet je voortuin minstens 10 m² te zijn.

Als je kandidatuur weerhouden wordt, ontvang je van de provincie een vragenlijstje over je voortuin. Je dient ook enkele foto’s van de bestaande toestand van je voortuin doorsturen, samen met een situatieschets met de afmetingen van je voortuin.  Deze informatie bezorgt de Provincie aan de tuincoach. Zo kan ze het plaatsbezoek goed voorbereiden en reageren op jouw mogelijke vragen.

Doe mee en geef meer ruimte aan groen, water en leven in Kluisbergen. Bedankt!

voortuin