Kluisbergen maait in mei niet...

...of toch een pak minder.

De campagne 'Maai Mei Niet' gaat uit van Knack, Bond Beter Leefmilieu, KU Leuven, Velt en Het Ministerie voor Natuur en de gemeente Kluisbergen doet daar graag aan mee. Zo zullen de grasstroken aan het gemeentehuis en aan de fietssnelweg gedurende de maand mei niet gemaaid worden. Door niets te doen, helpen we namelijk de natuur en de insecten een serieus handje. Het draagt bij tot een verhoging van de biodiversiteit en het past perfect in het plan om Kluisbergen klimaatvriendelijker te maken. We roepen dan ook de Kluisbergenaren op om het hetzelfde te doen. Het zit niet in onze aard om niets doen maar nu zal niets doen een gunstig bij-effect hebben.

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu en zo

Doe zelf ook mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?

Verketteren wij de 'pelouse', die een kloek lemma verdient in de Vlaamse canon? Zeker niet. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven voor meer en betere natuur. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen:

  • Onze tuinen minder verharden;
  • Regenwater meer laten infiltreren;
  • Bomen de ruimte te geven om te groeien;
  • ...

Het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Laat (een stukje van je) gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… En maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Say cheese!

Stuur tijdens het bloemtelweekend van 29 en 30 mei door hoeveel bloemen je telt in één vierkante meter van je lange gras, en de mensen van de campagne berekenen jouw persoonlijke nectarscore. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen, vlinders en andere bestuivers.

‘De tuin dient de mens’ is een mooie volkswijsheid. Waarom niet meteen ook de natuur?

Alle info en registreren via www.maaimeiniet.be

timing