Maak de contactgegevens op de chip van je huisdier publiek

Verplichte chip

Sinds 1998 moet elke hond in België verplicht gechipt worden. Deze verplichting is sedert 2017 ook in voege gegaan voor katten.

De chip, geplaatst door een dierenarts, zorgt ervoor dat de hond of kat  toegewezen wordt aan een eigenaar waarbij de gegevens worden opgeslagen in een database. Elke eigenaar is verantwoordelijk om zijn/haar gegevens aan te passen wanneer men b.v. verhuist. Wist je dat één op vijf gevonden huisdieren op zoek moet naar een nieuw baasje omdat de gegevens van de chip niet kloppen?

Contactgegevens geanonimiseerd sedert 1 mei 2021

Door de verstrengde privacywetgeving zijn alle contactgegevens op de chip van de huisdieren automatisch anoniem geworden sedert 1 mei 2021. Hierdoor wordt het veel moeilijker om het baasje terug te vinden wanneer de hond of kat gevonden wordt door de politiediensten. Jaarlijks wordt de Politiezone Vlaamse Ardennen meerdere keren gecontacteerd met de vraag een verloren gelopen hond of kat op te halen. Bij het uitlezen van de chip stellen we heel vaak vast dat de gegevens van eigenaar ‘anoniem’ zijn waardoor we de eigenaar niet kunnen contacteren.  

Hoe maak je de gegevens van je huisdier openbaar?

Dat kan eenvoudig via de website van DogID of CatID. Geef het chipnummer van je huisdier in (dat vind je in het paspoort onder de barcode die op de sticker bij ‘identificatie’ staat) en druk ‘zoek jouw hond’ of ‘zoek jouw kat’. Hierna kan je via je elektronische identiteitskaart, je pincode en eID-kaartlezer je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je hond/kat. Heb je de gegevens gekoppeld? Vergeet zeker niet het vakje ‘publiek’ aan te vinken zodat iedereen die een chiplezer heeft je gegevens kan raadplegen. Lukt dit niet of het je geen eID-lezer? Vraag je dierenarts om de registratie in orde te brengen.

Kan iedereen nu zomaar mijn adres online vinden?

Neen, je gegevens zitten in een database die enkel kan geconsulteerd worden door personen die het chipnummer van je hond/kat kan inlezen. Ook de politiediensten kunnen deze gegevens zien wanneer jouw hond/kat gevonden wordt. Hierdoor kunnen wij jou snel contacteren en wordt je geliefde huisdier niet overgebracht naar het dierenasiel.