Reizen met een coronacertificaat

Vanaf 1 juli zal je binnen de Europese Unie vlotter kunnen reizen dankzij het coronacertificaat.

Wat is een coronacertificaat?

Het coronacertificaat is een document met daarop een QR-code dat alle essentiële informatie bevat. Je kan het zowel op papier als digitaal verkrijgen. Er zijn drie soorten certificaten: 

 1. Een vaccinatiecertificaat dat aangeeft wanneer je gevaccineerd werd. Dit certificaat is 1 jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum.  Per vaccinatie wordt er een certificaat aangemaakt, maar in de meeste landen heb je een certificaat nodig van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de laatste prik, omdat je dan pas optimaal beschermd bent. 
   
 2. Een testcertificaat, als bewijs van een coronatest met een negatief resultaat. Dit certificaat is 72 uur geldig, vanaf de afname van de test.
   
 3. Een herstelcertificaat, voor mensen die minstens 11 dagen hersteld zijn na een positieve coronatest. Dit certificaat is 180 dagen geldig, vanaf de afname van de test.
   

Welk certificaat heb ik nodig?

Bekijk voor je vertrekt de reisadviezen en voorwaarden van het land van je bestemming.  Je kan alle voorwaarden nalezen via de website van Buitenlandse Zaken of via de Europese ReOpen-site.

Let wel op, de huidige maatregelen gelden tot en met 30 juni. Vanaf 1 juli kunnen de voorwaarden veranderen. Ook zullen alle lidstaten van de Europese Unie vanaf 1 juli het coronacertificaat gebruiken. In België is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat betekent niet dat je het in elk land al zal kunnen gebruiken.

bekijk de reisadviezen via de website van buitenlandse zaken >

bekijk de europese reopen-website >

Hoe vraag ik het certificaat aan?

Je kan via www.mijngezondheid.be je certificaat aanvragen of via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android). Je hebt je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, of je kan een andere geactiveerde digitale sleutel (zoals de itsme-app) gebruiken.

Het is ook mogelijk om via de post je certificaat op te vragen. Daarvoor bel je op weekdagen tussen 9 en 19 uur naar het nummer 078 78 78 50. Hou er wel rekening mee dat je het document pas een week later krijgt.

download je certificaat via de website >

download je certificaat via de app >

Waar kan ik mij laten testen?

 • Bij je huisarts
 • In een labo op voorwaarde dat je een medisch voorschrift hebt. Meer info >
 • Bij de pretriagepost in Oudenaarde (Meerspoort 30)

De pretriagepost werd bij de start van de coronacrisis in Oudenaarde geïnstalleerd om de hulpdiensten te ondersteunen. Patiënten met vermoedelijke coronasymptomen worden na voorverwijzing van hun huisarts daar getest en/of onderzocht. Door de gunstige coronasituatie komt er ruimte vrij om coronatests af te nemen bij onder andere reizigers.

Heb je een coronatest nodig om op reis te kunnen vertrekken? Dan kan je hiervoor terecht bij de pretriagepost,  zonder een doorverwijzing van je huisarts of activatiecode. Ook in het weekend kun je een afspraak maken. Boek je tijdslot via www.afspraken.be.

Opgelet, heb je vermoedelijk een coronabesmetting? Neem dan eerst telefonisch contact op met je huisarts en boek niet zomaar je afspraak bij de pretriagepost.

maak een afspraak bij de pretriagepost >

Hoeveel kost een coronatest?

Heb je een test nodig om op reis te kunnen gaan? Tot 1 juli kost dit 47,18 euro. 

Vanaf 1 juli kan je de test twee keer gratis laten afnemen, als je nog geen kans kreeg om je volledig te laten vaccineren. Om een gratis test te verkrijgen, moet je eerst een code aanvragen via www.mijngezondheid.be. Een gratis PCR-test kun je laten afnemen tijdens de maanden juli, augustus en september. Ook kinderen tussen 6 en 17 jaar kunnen twee gratis tests krijgen.

vraag je gratis code aan (vanaf 28 juni) >

Terugreis

 • Verbleef je langer dan 48 uur in het buitenland?
 • Of: Keer je terug met het vliegtuig of de boot?
 • Of: Keer je terug met de trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone? 

Vul het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) ten vroegste 48 uur voor aankomst in België in. Op basis van je antwoorden en de kleurcodes per land berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoogrisicocontact. 

 • Krijg je een sms? Je bent een hoogrisicocontact en je moet in quarantaine. 
 • Krijg je geen sms? Je moet niet in quarantaine en je moet je niet laten testen.  

vul hier het passagier lokalisatie formulier in >

lees alle info over reizen na via de website van de federale overheid >