Textielcontainers: wat mag er allemaal in?

Het textiel wordt in Kluisbergen ingezameld via textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente en op het recyclagepark. Het mag niet worden meegegeven met het huisvuil, grofvuil of andere selectieve inzameling. Nog bruikbare kledij kan ook naar de kringwinkel gebracht worden.

Wat mag wel en niet in de textielcontainers?

Volgend textiel mag in de containers worden gedeponeerd: kleding en accessoires (riemen, tassen, schoenen per paar), beddengoed (hoofdkussens, slaapzakken, lakens, dekens en dekbedden), keuken en badkamertextiel (hand- en theedoeken, schorten, washandjes), woningtextiel (tafelkleden, gordijnen, zetelhoezen), speelgoedknuffels, propere lappen, textiel met een klein defect.

De volgende afvalstoffen mogen niet worden aangeboden bij de textielinzameling: tapijten, matrassen, zetelkussens, nat en/of besmeurd textiel.

Het textiel dient bij het deponeren in een container of bij ophaling aan huis in een degelijke en goed gesloten zak verpakt te zijn. Het aangeboden textiel mag niet nat, bevuild of totaal versleten zijn.

Locaties van de textielcontainers

Textiel mag enkel ingezameld worden via containers van door de gemeente en Ilva aangeduide erkende ophalers. In Kluisbergen zijn er 5 reglementaire locaties:

  • Zulzeke: aan de kerk
  • Kwaremont: aan de kerk
  • Ruien: op de parking van de Fruitige speelweide
  • Berchem: op de parking van de bibliotheek
  • Recyclagepark: Oudenaardebaan 12

Wat gebeurt er met het textiel?

De inhoud van de textielcontainers wordt naar een sorteercentrum gebracht. Daar wordt de kleding manueel gesorteerd. Kleding die nog in goede staat is, wordt opnieuw gebruikt. Is de kleding niet meer bruikbaar? Dan wordt ze in balen geperst en aan de lompenindustrie bezorgd.