×

Verblijfspapieren Oekraïense vluchtelingen

Vang je een Oekraïense vluchteling op? Dan is het belangrijk dat de persoon zich zo snel mogelijk laat registeren. Daarbij zijn er 2 mogelijke situaties:

1. De persoon is reeds in Kluisbergen en is WEL geregistreerd in het registratiecentrum Brussel

Dan komt de persoon zo snel mogelijk langs op het gemeentehuis bij de dienst Burgerzaken om een verblijfskaart (A-kaart) aan te vragen.

2. De persoon is reeds in Kluisbergen en is NIET geregistreerd in het registratiecentrum Brussel

Dan zijn dit de 3 te volgen stappen:

  1. Binnen 3 dagen na aankomst in Kluisbergen moet de persoon langskomen bij de dienst Burgerzaken op het gemeentehuis om een ‘aankomstverklaring’ te ontvangen.
     
  2. Tijdens de geldigheidsperiode van de aankomstverklaring kan een attest ‘tijdelijke bescherming’ aangevraagd worden in het registratiecentrum in Brussel.
     
  3. Zodra het attest 'tijdelijke bescherming' in het bezit is van de persoon, kan dit op het gemeentehuis bij de dienst Burgerzaken gebruikt worden om een verblijfskaart (A-kaart) aan te vragen.
     

Het attest ‘tijdelijke bescherming’ en de verblijfskaart (A-kaart) zijn voor de persoon in kwestie belangrijk. Hiermee heeft men recht op een ziekteverzekering en eventueel een leefloon en kan men op een legale manier werken.

Heb je hierover vragen? Of heb je andere vragen of de vluchtelingenkwestie? Neem dan contact op met onze Sociale dienst.