Coronavaccinatie
Vragen over de vaccinatiecampagne? Contacteer de infolijn.
055 300 200
De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 draait op volle toeren. Een pak mensen kregen intussen al een vaccin. Ongetwijfeld heb je hierover nog vragen. Wij lijsten alvast de meeste gestelde eens op:
Waarom is je laten vaccineren belangrijk?
Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.
Is het vaccin wel veilig?
Ja. Omdat iedereen uit de vaccinatiewereld voorrang geeft aan de ontwikkeling van deze vaccins, zijn er heel wat jaren gewonnen. Zonder hierbij te moeten inboeten aan de kwaliteit van de studies en de veiligheid van de vaccins. Zoals bij elk vaccin kunnen er tijdelijke ongemakken optreden, zoals een grieperig gevoel, maar wees gerust: de coronavaccins zijn veilig.
Hoeveel kost de vaccinatie?
Niets. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.
Wanneer ben ik aan de beurt?
Omdat er niet meteen voor iedereen een vaccin beschikbaar is, wordt er gewerkt met een aantal voorrangsgroepen. Die groepen worden onderverdeeld in 3 fases:
Fase 1: Woonzorgcentra en zorgpersoneel (januari – februari)
- In de eerste fase zullen de bewoners en het personeel van woonzorgcentra aan de beurt komen.
- Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod.
- Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
- Daarna komt het niet-medisch personeel van de ziekenhuizen en de zorginstellingen aan de beurt.
Fase 2: 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen (maart – april)
- In de tweede fase komen alle 65-plussers aan de beurt.
- Daarop volgen de mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.
- Ook mensen met essentiële beroepen komen aan de beurt (bv. brandweer en politie). Wie dat precies zijn, moet nog worden bepaald.
Fase 3: de rest van de bevolking (vanaf juni)
- In de derde fase, wanneer er veel vaccins geleverd zijn, komt de rest van de volwassen bevolking aan de beurt.
Een overzicht:
Wanneer word ik gevaccineerd?
Wanneer het zover is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren. Deze uitnodiging zal je ontvangen per post en eventueel e-mail. Hierbij krijg je de optie om te bevestigen, te weigeren of de afspraak te verplaatsen.
Wil je inschatten wanneer het jouw beurt is? Dat kan makkelijk via deze tool.
Waar kan ik terecht voor mijn vaccin?
In de Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen, bestaande uit Gavere, Kruisem, Oudenaarde, Zwalm, Horebeke, Maarkedal, Kluisbergen, Wortegem-Petegem en Ronse komen 2 vaccinatiecentra. Een in de Qubus in Oudenaarde en een in het COC in Ronse.
De Kluisbergenaren zullen gevaccineerd worden in het COC in Ronse (Nieuwebrugstraat 2, 9600 Ronse).
Meer info over het vaccinatiecentrum vind je op www.vaccinatievlaamseardennen.be.
Kwetsbare personen en personen die zich omwille van medische redenen niet kunnen verplaatsen naar het vaccinatiecentrum zullen thuis gevaccineerd worden.
Kan ik helpen?
Jazeker! Alle hulp is welkom, want om de 2 vaccinatiecentra in de Vlaamse Ardennen (Ronse en Oudenaarde) te bemannen, zijn er heel wat vrijwilligers nodig. We zoeken zowel mensen met een medische achtergrond als mensen die kunnen helpen met administratie, onthaal en toezicht.
Voel jij je geroepen? En wil je als vrijwilliger een handje toesteken in een vaccinatiecentrum? Stel je dan kandidaat via www.vaccinatievlaamseardennen.be.
Ik ben minder mobiel. Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?
Heb je zelf geen vervoer om in het vaccinatiecentrum te geraken? Spreek eerst je eigen netwerk aan: vraag aan je familie, vrienden, buren of mantelzorger of ze jou naar het vaccinatiecentrum kunnen brengen op het moment van jouw afspraak. Je begeleider mag met jou mee naar binnen, maar krijgt op dat moment nog geen vaccin.
Bekijk ook je opties met de trein, bus of belbus. Het station bevindt zich op wandelafstand van het vaccinatiecentrum. Verder is er een tijdelijke bushalte aangemaakt voor het centrum.
Vind je echt geen vervoer of twijfel je aan de mogelijkheden, contacteer dan de infolijn via 055 300 200 om samen naar een oplossing te zoeken.
Kan ik thuis gevaccineerd worden?
Als je je omwille van fysieke redenen niet kan of mag verplaatsen naar het vaccinatiecentrum, is thuisvaccinatie een mogelijkheid. Deze vaccinatie gebeurt door de huisarts. Heb je je uitnodigingsbrief ontvangen en kan of mag je je niet verplaatsen naar het vaccinatiecentrum? Neem dan contact op met je huisarts.
Moet ik de maatregelen nog respecteren als ik gevaccineerd ben?
Ook als je gevaccineerd bent, moet je de coronamaatregelen nog steeds strikt naleven. Pas als meer dan 70% van de bevolking is gevaccineerd, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan.
Hoeveel Kluisbergenaren zijn er al gevaccineerd?
Dat vind je hier!Info en vragen
Wil je jouw afspraak bevestigen, weigeren of verplaatsen en lukt dit niet online? Heb je vragen rond de bereikbaarheid van het vaccinatiecentrum? Zit je met andere vragen over de vaccinatie?
Neem contact op met de infolijn via het nummer 055 300 200 of via e-mail naar info@vaccinatievlaamseardennen.be.
Openingsuren infolijn
Maandag tot vrijdag: 9 u. tot 17 u.
Zaterdag: 9 u. tot 12 u.