BVLAR informeert: wat te doen bij noodweer?

Extreem weer komt frequenter voor: de brandweer moet steeds meer het hoofd bieden aan hevige regenval of een woeste storm. Niettemin de voorbije decennia heel wat is geïnvesteerd in betere infrastructuur, kennen we ook in Vlaanderen ieder jaar belangrijke schadegevallen door het onstuimige weer.

Aangezien bij stormweer op een korte tijd meestal een hele regio wordt getroffen, is het voor de hulpdiensten niet altijd mogelijk om iedereen op hetzelfde moment te helpen. Ook de noodcentrales (vroegere 100-centrales) worden op die momenten overstelpt met noodoproepen, die niet altijd levensbedreigend zijn.

Om capaciteit vrij te maken bij deze noodcentrales voor echte levensbedreigende situaties, werd het noodnummer 1722 in het leven geroepen. Op dit noodnummer, dat enkel geactiveerd wordt tijdens periode van storm en hevige regenval, kunt u terecht voor al uw meldingen waarvoor een tussenkomst van de brandweer noodzakelijk is. Zo houdt u het noodnummer 112 vrij voor zij die dringende hulp nodig hebben. Bij noodweer kan de 1722-centrale echter ook overbelast geraken.

Brandweerzone Vlaamse Ardennen stelde daarom online meldingsformulieren op. Dit om u op een snelle manier te kunnen helpen, zonder dat u daarvoor aan de telefoon moet hangen. Hoe? Ga naar de website www.bvlar.be, en druk op een van de banners: wateroverlast of stormschade. Eens u het formulier hebt ingevuld, krijgt u een mail ter bevestiging. De melding wordt hierna behandeld, volgens dringendheid.

Bent u het slachtoffer geworden van noodweer? Lees dan volgende tips:

  1. Bel enkel 112 wanneer u of een omstaander zich in een levensbedreigende situatie bevindt
  2. Vul bij voorkeur het meldingsformulier in op de website www.bvlar.be. U hoeft 1722 niet meer te bellen.
  3. Indien u toch naar 1722 belt, haak niet in en blijf aan de telefoon tot u geholpen wordt
  4. De brandweer komt zo snel als mogelijk, maar behandelt de meest dringende oproepen eerst
  5. Heeft u schade? Neem alvast foto’s en contacteer uw verzekering
  6. Is het probleem reeds verholpen? Informeer de brandweer dat een tussenkomst niet meer noodzakelijk is

Wat doet de brandweer wel en niet bij noodweer?

WEL

NIETTerug naar alle nieuws