Printvriendelijke versie

Mondmasker verplicht op begraafplaatsen in Oost-Vlaanderen

Mondmasker verplicht op openbare begraafplaatsen in Oost-Vlaanderen

20 oktober 2020 – Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, beslist om in Oost-Vlaanderen rond de periode van Allerheiligen een mondmasker te verplichten op alle openbare begraafplaatsen. Daarnaast komt er ook mondmaskerverplichting in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en verplicht de gouverneur alle Oost-Vlamingen om altijd een mondmasker bij zich te hebben. Op deze manier wil ze duidelijke en coherente maatregelen in alle gemeenten en steden van Oost-Vlaanderen, die bovendien zorgen voor een betere handhaving, nu de corona-epidemie opnieuw door Oost-Vlaanderen raast.

Mondmaskers op begraafplaatsen

Heel wat steden en gemeenten uit Oost-Vlaanderen hebben al een mondmaskerplicht ingevoerd op de openbare begraafplaatsen rond de periode van Allerheiligen. Tijdens het wekelijks overleg van gouverneur Carina Van Cauter met de burgemeesters van Oost-Vlaanderen bleek dat nog meer lokale besturen dit van plan waren.“Daarom heb ik beslist om deze verplichting over te nemen voor de hele provincie. Naar aanleiding van Allerheiligen wordt er een grote drukte verwacht op de openbare begraafplaatsen. Afstand houden kan op bepaalde momenten moeilijk worden. Bovendien bezoeken mensen uit verschillende steden en gemeenten en van verschillende generaties begraafplaatsen. Door een beslissing te nemen voor het volledige grondgebied van Oost-Vlaanderen is er absolute duidelijkheid.”Deze verplichting is van kracht van maandag 26 oktober tot en met zondag 8 november 2020 en geldt zowel op de openbare begraafplaatsen als op de parkings ervan.

Mondmasker in openbare gebouwen (incl. recyclageparken) en altijd op zak

Daarnaast beslist gouverneur Van Cauter ook om een mondmasker te verplichten in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen en op de recyclageparken. “Ook hiermee kom ik tegemoet aan de vraag van de burgemeesters en streven we verder naar coherentie en duidelijkheid voor de burger.”Daarnaast is het voor alle Oost-Vlamingen vanaf de leeftijd van 12 jaar verplicht om op het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen altijd een mondmasker, of een alternatief in stof, bij2zich te hebben en dat te tonen op vraag van de politie. “Op deze manier kan niemand onverwachts in een drukke situatie terechtkomen, om dan te moeten vaststellen dat hij of zij geen mondmasker op zak heeft.”

Uniformiteit

“Deze beslissingen vermijden een lappendeken aan gemeentelijke beslissingen, wat nefast zou zijn voor het draagvlak bij de burgers, die gaandeweg het bos door de bomen niet meer zien”, vertelt gouverneur Van Cauter. “Uniformiteit is bovendien ook belangrijk voor de naleving én voor de handhaving. Het komt er niet op aan om alleen de snelste te zijn, maar wel om samen de beste te zijn. De situatie is overal gelijkaardig. Hoe coherenter de maatregelen, des te beter.”

Oproep: ga niet op zoek naar uitzonderingen in de regels

De gouverneur besluit met een nadrukkelijke oproep. “De komende dagen worden cruciaal voor onze ziekenhuizen. Daarom deze oproep aan alle burgers: neem uw verantwoordelijkheid, ga niet op zoek naar uitzonderingen in de regels, beperk uw contacten, denk aan de noodzakelijke handhygiëne en draag een mondmasker waar nodig.”

pexels-polina-tankilevitch-3873193
Klik om te vergroten