×

Subsidie huiszwaluwen

In april en mei komen de huiszwaluwen terug uit hun overwinteringsgebieden in Afrika. Ze zoeken hun vertrouwde nestplekjes onder onze dakranden weer op. Huiszwaluwen zijn echte cultuurvolgers: ze maken hun nesten aan gebouwen in steden en dorpen, maar ook op het platteland. Maar helaas is het aantal huiszwaluwen sterk afgenomen de laatste 50 jaar.

De achteruitgang van de huiszwaluw hangt vermoedelijk samen met de sterke afname van zijn voedsel, vliegende insecten, in de afgelopen decennia. Hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid van nestmateriaal en nestlocaties. Op sommige plaatsen is het verwijderen van nesten door mensen de oorzaak van het verdwijnen van kolonies. De huiszwaluw kan daarom wel wat hulp gebruiken.

Wat kunt u doen?

U kunt op verschillende manier huiszwaluwen helpen:

  • Laat oude nesten zitten. Deze kunnen het volgende jaar weer gebruikt worden. De huiszwaluw wordt beschermd door het Soortenbesluit. Hierdoor is het verboden om de nesten te verwijderen of te vernielen.
  • Niet iedereen is blij met huiszwaluwen aan het huis. Sommige mensen ervaren hinder van de uitwerpselen op vensterbank of stoep, tegen het raam, de deur of de gevel. Dit is te  verhelpen door ongeveer 50 cm onder de nesten een plankje te bevestigen. Als u tussen het plankje en de muur een ruimte van 3 cm vrijhoudt, voorkomt u dat de zwaluwen onder het plankje gaan nestelen.
  • Komen er huiszwaluwen in uw buurt voor en wilt u ze ook aan uw huis? Een witte daklijst vergroot de kans aanzienlijk!
  • Voorzie buiten een modderpoel en eventueel wat stro zodat de huiszwaluw steeds toegang heeft tot voldoende nestmateriaal.
  • Hang meerdere nestkasten op aan de oost- of noordoostzijde van het huis.
  • Huiszwaluwen zijn de beste insecten-opruimers en eten er dagelijks heel wat. Door geen pesticiden te gebruiken, help je hen een grote stap vooruit.

Kiezen huiszwaluwen jouw gevel uit als broedplaats, dan is dat fantastisch nieuws! Als dank voor je gastvrijheid beloont het gemeentebestuur je voortaan met een jaarlijkse toelage van 15 tot 40 euro, afhankelijk van het aantal bezette zwaluwnesten.

De aanvragen moeten worden ingediend in de periode tussen 15 mei en 15 juli. Door het indienen van een aanvraag, stemt de aanvrager er mee in dat de kolonie ter plaatse wordt gecontroleerd in de periode tussen 15 mei en 15 augustus.

Via onderstaande knop kan je de subsidies digitaal aanvragen: 

Het besluit van de gemeenteraad kan via onderstaande link worden nagelezen: