Printvriendelijke versie

INFOMOMENT KNOTBOMEN op woensdag 13 februari 2019

Knotbomen zijn typische kleine landschapselementen die mee vorm geven aan het landelijke karakter van de Vlaamse Ardennen. Ze getuigen van een eeuwenoude wisselwerking tussen mens en natuur. Door een boom periodiek en op een specifieke wijze te snoeien creëerde men een hernieuwbare houtleverancier. rlva

Niet alleen de mensen houden van knotbomen, ook de natuur is er dol op. Op de stam en in de knoest ontstaan door het inrotten vele holten die ervoor zorgen dat de knotboom nest- en schuilgelegenheid biedt aan heel wat vogels, vleermuizen, knaagdieren en insecten. In de herfst verzamelen zich bladeren op de knot die er verteren, en zo kunnen varens, mossen en zwammen er ontkiemen. In oudere knotbomen groeien zelfs heuse struiken zoals de vlier of de lijsterbes.

Een knotboom wordt afhankelijk van de boomsoort elke zes tot tien jaar geknot, anders kan de stam openscheuren en in het slechtste geval zelfs afsterven. Met andere woorden door het nalaten van een gedegen onderhoud van deze bomen, kunnen deze verdwijnen en verdwijnt op die manier ook een stukje natuurlijk erfgoed uit onze landelijke regio.

Ook in onze landelijke gemeente Kluisbergen merken we hier en daar knotbomen met een achterstallig onderhoud die dreigen te verdwijnen. De gemeente Kluisbergen, in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, organiseert dan ook op woensdag 13 februari 2019 om 19u30 in zaal De Brug, een infomoment specifiek gericht aan deze knotbomen.

Heb jij zelf knotbomen, een houtkant of hakhoutbosje dat dringend een onderhoudsbeurt kan gebruiken? Wil je jouw knotbomen laten knotten door ons knotteam? Of ben je een knotter op zoek naar gratis brandhout? De gemeente wenst op deze avond knotters en houtaanbieders met elkaar in contact te brengen.

De mensen van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen geven een deskundige toelichting omtrent de waarde van knotbomen en het onderhoud ervan en stellen jullie ook de mogelijkheden voor om samen te werken met het knotteam of lid te worden van een knotteam. Terug naar alle nieuws