Printvriendelijke versie

Wees niet gek. Doe de tekenchek

In de loop van de maand april lanceerde het Agentschap Zorg en Gezondheid een nieuwe editie van de campagne 'Wees niet gek. Doe de tekencheck.' om mensen aan te zetten zich te controleren na een natuurbezoek.  Het advies is duidelijk en eenvoudig:

  • Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog, want sommige teken kunnen je ziek maken. tn_tekenchek
  • Een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging.
  • Volg een maand lang de symptomen op. Is er een rode vlek rond de beet die groter wordt, of heb je koorts, gewrichtspijn of spierpijn:  ga dan naar je (huis)arts.

De Vlaming scoort opvallend slecht op zijn kennis over tekenbeten en over hoe je een teek verwijdert.  Meer dan de helft van de Vlamingen checkt zichzelf niet op tekenbeten nadat ze in de natuur zijn geweest. Dat blijkt uit een recente steekproef bij een duizendtal Vlamingen, uitgevoerd in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Nochtans is dat belangrijk om ziektes zoals de ziekte van Lyme tegen te gaan.

Vooral van april tot oktober loop je risico op een tekenbeet. Het is dan belangrijk om je na een wandeling of activiteit in de natuur te controleren op tekenbeten. Dat zou een vanzelfsprekende gewoonte moeten worden.

Daarom willen we via deze weg de campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ bekend maken bij de lokale besturen.  We willen vragen de boodschap mee te verspreiden bij wandelaars en natuurliefhebbers, tuinliefhebbers, jeugdbewegingen en het eigen personeel van de milieu- en groendienst.  Op de website www.tekenbeten.be vind je heel wat informatie en materiaal dat je gratis kan bestellen.  Je vindt er onder andere:

  • Alle details over hoe controleren, verwijderen en opvolgen van teken en informatie over de ziekte van Lyme.
  • Een tekengids: "wat te doen bij een tekenbeet" voor jeugdbewegingen, wandelverenigingen en scholen.
  • Een campagnetoolkit met infographics, voorbeeldartikels, folders, affiches, digitale animaties, filmpjes en afbeeldingen. 
  • Educatieve materialen waaronder verschillende presentaties die je op een overleg met relevante organisaties kan tonen.

Lees alles in detail op www.tekenbeten.beTerug naar alle nieuws