×

Brandweer

Kluisbergen rekent voor de brandweergerelateerde taken op de dienstverlening en expertise van de Brandweerzone Vlaamse Ardennen, kortweg BVLAR. Deze brandweerzone bestaat uit 8 gemeentelijke posten. Een van deze posten in post Kluisbergen.

In nood?

Bel 112.

Post Kluisbergen

Brandweer Kluisbergen is opgericht in 1879 en bestond dus in 2019 jaar 140 jaar. De post bestaat uit 3 officieren, 5 onderofficieren en 30 vrijwillige brandweerlieden. Ook zijn er 3 van deze personen beroeps.
Sinds 2012 treden ze op in 3 provincies, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en over de taalgrens in Henegouwen. De post is gelegen in de Berchemstraat naast de gebouwen van de technische dienst in de deelgemeente Berchem.

De voertuigen

  • 1 multifunctionele halfzware autopomp dat dienst doet als eerste voertuig voor alle branden met een bezetting van 6 personen en heeft naast water ook een hoeveelheid blusschuim mee. Wordt ook ingezet voor ongevallen met geknelden.
  • 1 multifunctionele lichte autopomp welke voornamelijk ingezet wordt voor ongevallen en als steun kan dienen bij zware branden.
  • 1 ladder/hoogtewerker met een werkhoogte van 30 meter
  • 1 tankwagen met 8000 liter water aan boord
  • 1 karweiwagen welke voornamelijk ingezet wordt voor het verdelgen van wespen en ongedierte
  • 1 personeelswagen voor het vervoer van 8 personen
  • 1 commandowagen die door officieren gebruikt wordt
  • 1 boot type Zodiac voor alle interventies op de Schelde

En ook dat nog

Post Kluisbergen beschikt ook over 3 brandweerduikers en 8 assistent duikers die deel uitmaken van het zonaal duikteam.
Naast het bestrijden van branden en het bevrijden van slachtoffers bij ongevallen worden we voornamelijk opgeroepen voor wateroverlast, bijstand ziekenwagens, toegang verschaffen tot woningen op vraag van de politie of ambulance, opruimen van de openbare weg en het verdelgen van wespen. Jaarlijks ontvangen we meer dan 200 oproepen.
Dat ze gewaardeerd worden door de bevolking zien ze tijdens onze jaarlijkse kalenderverkoop.

Contact

Verantwoordelijke: Luitenant Steven Bloeyaert

Adres: Berchemstraat 55 B 9690 Kluisbergen

Telefoon: 055 31 15 60

E-mail: contact@bvlar.be

Meer info

Website BVLAR