Meerdoeners

Mag het iets meer zijn? Awel ja!

Word Meerdoener en voer ook mee concrete acties uit het klimaatplan van gemeente Kluisbergen uit.

Onze gemeente maakt dit jaar € 7.500 budget vrij voor burgers die samen en onder professionele begeleiding enkele acties uit ons klimaatplan willen realiseren. We zoeken daarom enthousiaste inwoners, ondernemers, landbouwers die zich willen engageren in een participatietraject en onze klimaatambassadeurs worden.

Gemeente Kluisbergen heeft in de afgelopen jaren al verschillende initiatieven genomen om onze gemeente klimaatvriendelijker en -robuuster te maken. Zo maakten we in 2016 al een klimaatactieplan op waarin we de belangrijkste uitdagingen formuleerden die ons op vlak van klimaat te doen staan.

Hierdoor hebben we al volop ingezet op verledden van de eigen en de openbare verlichting, renovatieadvies, voorzien van een elektrische deelauto,…

Maar nu is het ook aan jou! Zin om de handen uit de mouwen te steken? Om meer te doen, samen met jouw buren, vrienden, vereniging? Dat kan, door mee te doen aan het project “De Meerdoeners”.

Een automaat aan het gemeentehuis met groenten van een lokale boer? Een fietsbibliotheek voor de kleintjes? Een groepsaankoop regenwatertonnen? Zo concreet kunnen de acties zijn waarvoor de Meerdoeners 7.500 euro budget krijgen om uit te voeren.

Hoe verloopt het concreet?

Als Meerdoener vorm je een team met andere enthousiaste inwoners van onze gemeente.

Tijdens een begeleidingstraject van ongeveer 10 maanden kan dit team binnen een bepaald afsprakenkader 1 tot 3 acties uit het klimaatplan kiezen én uitvoeren. De Meerdoeners krijgen voor de uitvoering van de acties een budget van € 7.500. We nemen hiervoor een participatiebureau onder de arm die de Meerdoeners coacht doorheen het hele traject. In vier begeleidingssessies streven we naar een maximaal resultaat.

Welke actie zou jij willen uitvoeren?

In het klimaatplan van Kluisbergen zijn heel wat acties opgenomen. De Meerdoeners hoeven dus niet van nul te starten en kiezen dus 1 tot 3 bestaande acties uit ons klimaatplan. Belangrijk is dat de gekozen acties maximaal bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot of aan het klimaatbestendig maken van het landschap (bv. bestrijding van erosie, versterken van de biodiversiteit).

Een automaat aan het gemeentehuis met groenten van een lokale boer? Een fietsbibliotheek voor de kleintjes? Een groepsaankoop regenwatertonnen? Het kan allemaal met het budget dat de gemeente hiervoor vrijmaakt.

En wat na het project?

De bedoeling is om na het participatietraject te komen tot 'zelfsturende teams': de klimaatambassadeurs. Na evaluatie bekijken we of een blijvend burgerbudget mogelijk is waarmee in de nabije toekomst nog andere acties kunnen worden uitgevoerd door en samen mét jullie.

Zin om mee(r) te doen?

Meld je dan vandaag nog aan via onderstaand inschrijvingsformulier. We contacteren je dan zo snel mogelijk voor de verdere stappen.

Meer info

Dienst ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieu

Contactpersoon:

Malaika Stevens

055 23 16 49

De Meerdoeners is een project van SOLVA in samenwerking met de gemeenten Kluisbergen, Sint-Lievens-Houtem en Zwalm. Dit project wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Provincie Oost-Vlaanderen.