×

Composteren

Door zelf te composteren, bespaar je op je afvalkost en maak je bovendien zelf een nieuw en nuttig product. Composteren is vrij eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gangetje laten gaan.

Wat is composteren?

Composteren is een biologisch proces waarbij kleine organismen jouw organisch afval onder welbepaalde omstandigheden omzetten tot een stabiel humus- en voedselrijk eindproduct: compost.

Composteren is een natuurlijk proces en vraagt dan ook de nodige tijd. In de zomer moet je rekenen op 3 tot 4 maanden en in de winter op minimum 6 maanden voordat de compost gebruiksklaar is.

Waarom composteren?

Ongeveer een derde van het restafval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval. Zonde is dat, want huisvuil eindigt in de verbrandingsoven en aangezien organisch afval zeer veel water bevat komt dat het verbrandingsproces niet echt ten goede. Bovendien rijden daardoor vele huisvuilwagens rond met materiaal dat helemaal geen afval hoeft te zijn.

Thuiscomposteren is de beste mogelijkheid om je hoeveelheid restafval te beperken. Tegelijk zorg je voor een perfecte meststof voor je tuin.

Zelf composteren

Composteren kan in een compostbak, compostvat of in open lucht. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid organisch materiaal waarover je beschikt.

Heb je géén tuin, maar wil je je organisch afval toch niet kwijt in de huisvuilzak? Dan is composteren met een wormenbak misschien wel iets voor jou.

In tuinen tot 400m² gebruik je een compostvat. Je kan er je tuinafval samen met je keukenafval in verwerken. Voor grotere tuinen zijn compostbakken aangewezen.

In een tuin tot 400 m² ga je aan de slag met een compostvat:

  • Zet je compostvat op een zonnige plaats en liefst op enkele tegels of op een palet, zodat het overtollige vocht kan wegsijpelen.
  • Leg onderaan in je compostvat een laag van minstens 15 cm structuurmateriaal dat voor de nodige verluchting zorgt: takjes, haagscheersel, houtsnippers, …
  • De micro-organismen (bacteriën, schimmels…) en kleine beestjes (wormen…) die voor de afbraak zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig.
  • Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen. Hou een voorraad droog, bruin materiaal achter de hand om te mengen met je keukenafval. Het droge afval zorgt dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het voedsel. Zo kunnen de bacteriën en schimmels het best hun gang gaan.
  • Heb je enkel nat keukenafval en gras? Voeg dan houtsnippers toe bij het opzetten van je composthoop.
  • Goed composteren betekent vooral goed mengen. Droog en stug afval (stro, kleine takjes…) meng je best met water- en voedselrijk materiaal (gemaaid gras, keukenafval).
  • Het keuken- en tuinafval wordt best zo vers mogelijk op de composthoop of in het compostvat aangevoerd.
  • Eens je compostvat het goed op dreef is, kan je eindeloos bijvullen. Onderaan kan je van tijd tot tijd rijpe compost oogsten.
  • Om de afbraakorganismen voldoende toegang te geven tot het afval, mag het niet te grof zijn. Daarom knip je stengels van vb. bloemen of andere planten en lange twijgjes best in korte stukjes. Takken worden beter met een hakselaar verkleind.
  • De beluchtingstok is geen roerstok, maar dient om schouwen te trekken door het materiaal en de luchtcirculatie te verbeteren. Steek hem 1 à 2 keer per week zo diep mogelijk recht naar beneden in de compost, draai hem een kwartslag en trek hem er weer uit. Herhaal dit op verschillende plaatsen. Je brengt ook wat compostorganismen uit de diepere lagen naar de bovenste verse lagen.

Compostmateriaal aankopen

Je kan via de gemeente een compostvat aankopen. Je bestelling kan geplaatst worden via de milieudienst. Het compostvat kan je na afspraak ophalen bij de milieudienst (055 23 16 43).

Prijs

  • Compostvat: 20 euro
  • Beluchtingsstok: 5 euro

Je kan indien gewenst via ILVA je GFT-container inruilen voor een gratis compostvat. Je kan deze ruil online (info@ilva.be) of telefonisch (053/83 88 48) aanvragen.

Compostbakken en wormenbakken kunnen niet aangekocht worden bij de gemeente of Ilva. Je kan hiervoor terecht in de particuliere handel.