×

Wespen, hoornaars, bijen en hommels

Herkennen

Wespen, hoornaars, bijen of hommels? Wespen zijn aan de hand van een aantal kenmerken goed te onderscheiden van bijen en hommels.

Bijen

zijn ongeveer 1,5 cm lang, bruin-zwart, met een al dan niet gekleurd haardotje op of achter de kop

Hommels

zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden.

Wespen

Zijn altijd geel-zwart of geel-bruin en hebben de kenmerkende ‘wespentaille’.

Hoornaars

Er zijn 2 soorten hoornaars: de Europese en de Aziatische.

verschillende soorten hoornaar

Nesten van Aziatische hoornaar

In het voorjaar start een koningin met de bouw van een embryonestje, op een beschutte plaats laag tegen de grond (minder dan 4 meter hoog). Deze hebben een papieren schil en hebben de grootte van een pingpongballetje. Er is maar 1 wesp aanwezig in deze nesten, alsook al enkele raten met larven.

Na het uitkomen van de eerste larven, zijn er naast de koningin ook werksters aanwezig in het nest. Vanaf dan gaat de uitbouw van het nest heel snel. We spreken dan van een primair nest.

Halverwege de zomer verhuist 70% van deze primaire nesten naar een nieuwe locatie, hoog in een boom (meer dan 10 meter). In dit geval spreken we van een secundair nest.

Nesten worden niet hergebruikt het volgende jaar. Bestrijding van nesten vanaf het late najaar is dus niet meer zinvol. Deze nesten mogen wel nog gemeld worden in kader van de opvolging van de soort via de site van Vespa Watch.

Melden en verdelgen

In Oost-Vlaanderen hebben we volgende afspraken over de verdelging van nesten van Aziatische hoornaars.

  • De brandweer mag nesten van Aziatische hoornaars verdelgen die in de buurt hangen van mensen en hinder veroorzaken. Je kan zo'n nest melden via het e-loket van de hulpverleningszone (https://bvlar.be/wespenverdelging/). Dit gaat doorgaans om primaire nesten.
  • Niet hinderlijke primaire nesten en secundaire nesten van Aziatische hoornaars moeten gemeld worden via de website www.vespawatch.be. De Provincie Oost-Vlaanderen subsidieert de verdelging van deze nesten vanaf 17 augustus tot 15 november 2023. Deze bestrijding wordt dan uitgevoerd door Rato vzw. Het staat iedereen ook vrij om een professionele verdelger in te schakelen: https://vespawatch.be/eradicators/.
  • Let op, bestrijding is gespecialiseerd werk dat een opleiding en geschikt materiaal (wespenpak, oogbescherming, verstuiver, telescopische lans, brandladder) vereist. Probeer niet zelf het nest te verdelgen!
  • Vermeld bij je melding indien mogelijk details over de locatie (adres), de toegankelijkheid van het nest, de hoogte, en laat je gsm nummer achter zodat acties makkelijker en sneller te plannen zijn. Verdelging van de Aziatische hoornaar wordt enkel uitgevoerd als het nest is gevonden.

Een wespennest kan je ook melden via de Brandweerzone Vlaamse Ardennen. Zij staan in voor de verdelging ervan. (https://bvlar.be/wespenverdelging/)

Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten en mogen niet verdelgd worden. Vul daarom enkel het aanvraagformulier indien het werkelijk een wespennest of nest van Aziatische hoornaars betreft.

melden nesten

Kostprijs

De verdelging van Aziatische hoornaar is gratis, dit zowel door de brandweer als door Rato vzw.

Bij de verdelging van een wespennest of Europese hoornaar door de brandweer is een retributie verschuldigd van € 40,00 (incl. BTW)
Dit bedrag zal, binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur, via overschrijving geïnd worden door de bijzondere rekenplichtige van de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen. Het retributiereglement van de zone vind je hier.

Wat doe ik met bijen en hommels?

Deze nesten mogen niet vernietigd worden omdat zowel de hommel als de bij een beschermde diersoort zijn. Je kan het nest gewoon laten zitten. Hommels en bijen vallen zelden aan en leveren een belangrijke bijdrage aan het milieu.

In sommige gevallen bevindt het nest zich op een vervelende plaats. In dergelijke gevallen neem je het best contact op met een imker. Hij zal het nest verplaatsen of handige tips meegeven hoe je het nest zelf op een veilige manier kan verplaatsen.