×

Hergebruik van bemalingswater bij bouwwerven

Vlaanderen kampte de afgelopen jaren met langdurige droogte. De grondwaterstanden daalden en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen waren laag. Daardoor ontstonden problemen (bijv. lage zuurstofgehaltes, blauwalgen, vissterfte) in rivieren, beken, vijvers, …

Spaarzaam omgaan met water is altijd belangrijk, en zeker in droogteperiodes. Onder andere op bouwwerven gaat soms veel water verloren bij het oppompen van grondwater (bemalingen). Daarom legt de gemeente Kluisbergen, via de omgevingsvergunning of meldingsakte, bouwheren op om vanaf heden, waar mogelijk, hergebruik van bemalingswater mogelijk te maken.

Hieronder kan je terugvinden waar er op dit moment bemalingen met een aftapmogelijkheid actief zijn in Kluisbergen:

  • Marvijlestraat 53

 

Hoe herken je een aftappunt op straat?

Als je deze affiche ziet, tap dan gerust grondwater af. Vind je geen affiche terug, dan kan je het water niet hergebruiken.

Bouwheren kunnen een weersbestendige affiche ontlenen via de milieudienst.

Wat is een bemaling?

Bij een bemaling wordt op een bouwwerf grondwater opgepompt zodat ondergrondse constructies in droge grond gebouwd kunnen worden. Dit gaat bijvoorbeeld over werven voor kelders, ondergrondse parkeergarages, regenwaterputten, funderingen of rioleringswerken. Daarvoor is altijd een omgevingsvergunning of -melding vereist. Ze zijn dus van tijdelijke aard maar het is wel de bedoeling dat er zo weinig mogelijk grondwater verloren gaat.

Wat gebeurt er met het opgepompte grondwater?

In eerste instantie moet ingezet worden op de beperking van het opgepompte debiet. Het water wordt best in de directe omgeving terug geïnfiltreerd.  Als dat niet kan, is het hergebruik van het water misschien mogelijk. Pas als laatste optie mag het opgepompte grondwater geloosd worden. In de vergunningsaanvraag of melding voor de bemaling moet de aanvrager motiveren waarom bepaalde oplossingen niet haalbaar zijn

Wie kan het grondwater gebruiken?

Alle particulieren kunnen het grondwater gebruiken. Voor professionelen en landbouwers is het momenteel omwille van administratieve redenen niet mogelijk om het grondwater te hergebruiken. Vanuit Vlaanderen wordt gekeken om dit in de toekomst ook mogelijk te maken.

Wat met water uit vervuilde bodem?

Op plaatsen waar er een bodemverontreiniging aanwezig is, of waar ervan geweten is dat er in het verleden milieubelastende activiteiten werden uitgevoerd, is het omwille van gezondheidsredenen en risico’s op verspreiding van eventuele verontreiniging tegen te gaan, kan bemalingswater van (of in de buurt van) deze sites niet hergebruikt worden. Het is daarom van belang dat je enkel bemalingswater gebruikt waar de aannemer de affiche ‘Op deze werf is grondwater verkrijgbaar’ geplaatst heeft.

Gebruik van het water

Ook wanneer het bemalingswater niet verontreinigd is, moeten we rekening houden met de samenstelling van het water. Zo kan het water sterk ijzerhoudend zijn. Dan zorgt het voor een roestkleurige aanslag als het in contact met zuurstof komt. Hier moet je rekening mee houden als je het water voor specifieke doeleinden wil gebruiken (bv. een regenput aanvullen).  

In alle gevallen is het gebruik voor menselijke consumptie uitgesloten en is het gebruik van dit water op eigen verantwoordelijkheid.