Nu hoor je het eens van een ander: "Autodelen? Wat een gemak!"

Valerie Clarysse en Alexander Hugelier, van Buro H+C uit de Bloemenlaan, zijn fervente gebruikers van het deelwagensysteem waarvan je in Kluisbergen gebruik kan maken. Ze zweren trouw aan de wagen en zijn fans van het eerste uur. We stelden hen enkele pertinente vragen over het systeem waar ze in alle eerlijkheid op antwoordden. Zo hoor je het ook eens van een ander.

 

Wat vind je de voordelen van het autodeelsysteem?

Valerie: “Je draagt allereerst de kosten niet van een extra wagen en toch kan je er beroep op doen wanneer nodig. Hoe zalig is dat?! Je betaalt enkel voor de wagen wanneer je die gebruikt. Je bent niet verantwoordelijk voor het onderhoud en of andere kosten. Een serieuze besparing op je maandbudget en toch behoud je evenveel vrijheid. Bovendien creëren deelwagens meer parkeerruimte en minder auto’s op de wereld. Het delen van allerhande objecten en ruimtes is dé toekomst, daar geloven we in en proberen we ook zo consequent mogelijk zelf naar te leven.”

 

Heb je geen schrik dat de batterij niet voldoende zal zijn om het gewenste traject af te leggen?

Alexander: “Helemaal niet! Je kan er bijna 400km mee overbruggen. Je ziet ook perfect hoever de auto kan rijden. We hebben ook al wat ervaring met laadpalen omdat we zelf overgeschakeld zijn naar hybride, maar die hebben we nog nooit nodig gehad bij het gebruik van de deelwagen. Valckenier voorziet ook de perfecte back-up. Bij de minste vraag kan je deze mensen bellen die je - echt waar - heel vriendelijk bijstaan en helpen. We gebruiken de wagen zelf niet voor een weekendje Ardennen of zee. We doen er eerder beroep op wanneer er iets fout loopt in onze planning en onze enige wagen al op de baan is of wanneer we simpelweg allebei echt een wagen nodig hebben. Dan is die deelwagen een zegen.”

 

Minder consumptie, minder uitstoot, meer doordacht gebruik van een wagen die anders 95% van zijn tijd stilstaat.

 

Speelt het duurzaamheidsprincipe/klimaatvoordeel mee in je keuze voor autodelen?

Valerie: “Zeer zeker! Minder consumptie, minder uitstoot, meer doordacht gebruik van een wagen die anders 95% van zijn tijd stilstaat. We spreken waar mogelijk eerst de alternatieven aan, zoals openbaar vervoer, een - al dan niet elektrische - fiets, de Vespa… Indien de afstand of de weersomstandigheden niet te overbruggen zijn met deze middelen, kiezen we voor het gebruik van de deelwagen.”

Alexander: “We zijn ondernemers met een hart voor duurzaamheid, dit reflecteert zich niet alleen in hoe we onze job uitvoeren maar ook in onze persoonlijke levensstijl. We willen bewust zelf het verschil maken waar mogelijk en dat doen we al jaren stap voor stap. Iedereen kan een verschil maken, hoe klein die druppel ook lijkt op die hete plaat! Met een deelwagen in de buurt zijn we er nu helemaal. Wat een mooie stap vooruit voor onze gemeente Kluisbergen.”

 

Wat zou je kunnen stimuleren om nog meer gebruik te maken van de deelauto?

Valerie: “Voor ons is het duurzaamheidsprincipe de belangrijkste trigger, maar ik ben ervan overtuigd wanneer je de mensen zwart op wit kan aantonen wat hun financieel voordeel is om 1 wagen te schrappen uit hun wagenpark de motivatie alleen maar zal stijgen om te beginnen nadenken over die beslissing.”

 

Zelden of nooit hebben we nog het gevoel een tweede auto te missen.

 

Waarom gebruik je de autodeelwagen? Heb je zelf geen auto?

Alexander: “O jawel. We hebben een hybride gezinswagen en zijn 5 jaar geleden bewust overgestapt naar 1 wagen. Eerlijk… het eerste jaar was dat wel wat spannend, maar eens je die periode kan overbruggen ben je helemaal vertrokken.”

Valerie: “We zijn beiden zelfstandige met een drukke agenda: ik fotografeer op locaties in heel België en daarbuiten, Alexander heeft als interieurarchitect projecten en werven over Oost en West-Vlaanderen. Daarnaast hebben we 2 kinderen met tal van hobby’s…en ja hoor ‘wir shaffen das’! We vonden voor onszelf geen enkel excuus goed genoeg om het gebruik van onze tweede wagen te blijven verantwoorden. Zelden of nooit hebben we nog het gevoel een tweede auto te missen.”

 

Is het gemakkelijk om de wagen te reserveren?

Alexander: “Zeker weten! Een overzichtelijke app, duidelijke afspraken, een hulplijn wanneer nodig. Ben je daar geen held in aarzel niet en bel de hulplijn, ze zijn er om jou te helpen en dat doen ze ook. Het mag geen drempel zijn en dat is het ook niet. Valckenier is zeer hulpvaardig en klantvriendelijk en neen we werden niet betaald om reclame te maken voor dit bedrijf.” lacht Alexander.

 

Ongelofelijk hé! Voor dat geld kan je nergens een wagen huren.

 

Wat vind je van de prijs en de betaalwijze?

Valerie: “Ongelofelijk hé! Voor dat geld kan je nergens een wagen huren. Laat staan op deze snelle manier, elektrisch en dat op enkele meters van je voordeur… Pure luxe! Het is een heel erg betaalbaar alternatief voor een eigen wagen, of een tweede wagen. Reken en tel en maak zelf je jaarrekening maar op. Ons moet je al lang niet meer overtuigen.”

 

Is het gemakkelijk om de wagen los te koppelen van het laadstation?

Valerie: “Ja hoor. Je volgt de stappen en dat is dat. Bij vragen of onduidelijkheden nooit twijfelen om de hulpcentrale te bellen. Dat hebben wij bij de eerste keer ook gedaan. Ze helpen je daar met zoveel geduld en uitleg verder. Zeer professioneel.”

 

Hoe veel tijd moet je rekenen tot je effectief kan vertrekken?

Alexander: “De eerste keer is het wat wennen, zoals met alles. Dan gebruik je de auto best niet om die eerste trein te halen. Na die eerste keer duurt het nog maximum 5 minuutjes en dan ben je vertrokken.”

Valerie: “Onze kinderen gaan graag mee, ze nemen ‘al het werk’ uit onze handen. In ‘no time’ is de sleutel uit het bakje, zit de laadkabel in de koffer en ondertussen maak ik de foto’s en we zijn vertrokken! Eazy peazy #teamwork #familygoals #education.” sluit Valerie al lachend af.

 

Dat klinkt ons alvast heel overtuigend. Nog info nodig over het deelwagensysteem?