×

Kluisbos

Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Het Kluisbos prijkt op de top van de Kluisberg! Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud.

De troeven

  • Ravotten in de ingerichte speelzones
  • De geschiedenis met Peetje en Meetje
  • Paradijs voor de recreant en natuurliefhebber
  • Gevarieerde fauna en flora

Op weg naar een gemengd en gevarieerd bos

Het Kluisbos kreeg heel wat klappen te verwerken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verdween heel veel bos maar ook later door de ontginning van zavel en veldsteen. Met een doordacht beheerplan wil het Agentschap voor Natuur en Bos het monotone karakter van het Kluisbos, waar eik en beuk domineren, doorbreken. Gerichte kappingen creëren open plekken in het dikke, zonwerende bladerdak en geven andere plantensoorten weer de kans zich te ontwikkelen. Het resultaat is een gevarieerde en ecologisch waardevollere fauna en flora.

Hoewel beuk prominent aanwezig is, zie je ook andere soorten in dit gemengde bos zoals eik, esdoorn, berk, tamme kastanjes, populieren, grove en zwarte den. Op vele plaatsen zorgt het dichte bladerdek voor het ontbreken van ondergroei.

Een deel van het Kluisbos is bosreservaat. Hier mag de natuur ongecontroleerd haar gang gaan. Omgewaaide bomen blijven liggen en vormen zo een schuilplek voor heel wat insecten. Die vormen op hun beurt een lekkernij voor de vele vogels in het bos zoals de glanskop, kuifmees, zwarte mees, goudhaantje, grauwe vliegenvanger en bosuil. Bronbeken en enkele poelen vormen ook een trekpleister voor vele dieren zoals de vuursalamander.
 

Speciale bezienswaardigheden

Breng in het Kluisbos zeker een bezoek aan Peetje en Meetje. Deze twee grote rotsblokken zijn de voetstukken van een dolmen, een offertafel van de Keltische druïden. Een andere bezienswaardigheid is de Toren. Kwatongen fluisteren dat de bosgeuzen hier vroeger het volk toespraken om hen tot het protestantisme te bekeren. De katholieken maakten fel jacht op deze bosgeuzen. Vandaar dat ze zich op moeilijk toegankelijke plekken schuil hielden. Het Kluisbos was hiervoor ideaal.
 

Geschiedenis

De meeste bomen van het Kluisbos werden aangeplant na de Eerste Wereldoorlog. Zoals in vele Vlaamse heuvels werden er in de Kluisberg ook veldstenen en zavel uitgegraven. De kuilen die achterbleven, raakten stilaan weer begroeid met struiken en bomen. In 1977 bouwde men de grootste zavelgroeve om tot het recreatiedomein Kluisbos met zwem- en sportmogelijkheden. 

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Kluisbergen beheren het merendeel van het Kluisbos.
 

Recreatie 

Er is parkeergelegenheid op 4 verschillende parkings. Aan de Poletsestraat vind je het hoofdonthaal, met informatieborden waarop de parkings zijn aangeduid. Het nabijgelegen recreatiedomein Kluisbos is een goede uitvalsbasis voor je verkenning van het Kluisbos.

Wandelen, paardrijden, mountainbiken en fietsen zijn mogelijk. Hou wel rekening met de hellingen van de Vlaamse Ardennen. Er zijn ook meerdere wandellussen. Deze zijn op het terrein tijdelijk niet bewegwijzerd. Een ingerichte speelzone met leuke houten toestellen verwent de jongste bezoekers. 

© Agentschap voor Natuur en Bos

Kluisboswandelroute

https://www.routen.be/kluisbos-wandelroute