Gratis inruilen van je GFT-container voor een compostvat

Tijdens de opstart van gewogen diftar kreeg ook elk gezin de mogelijkheid geboden om hun GFT-container gratis in te ruilen voor een compostvat. Ook in de toekomst blijft de ruil van de GFT-container naar een compostvat met beluchtingsstok steeds mogelijk.

Echter, wie zijn GFT-container inruilt voor een gratis compostvat met beluchtingsstok, geeft daarmee ook zijn recht op de GFT-inzameling op.

Principes

Gratis ruilen tegen een compostvat met beluchtingsstok betekent dat:

  • het recht op de GFT-inzameling wordt opgegeven;
  • in het geval er een koopcontainer aanwezig is op het adres, ook deze container op inactief wordt gezet;
  • de inwoner eigenaar wordt van het compostvat;
  • een compostbak niet geruild kan worden tegen een compostvat.

Hoe ruilen?

  • je vraagt dit aan via Mijn ILvA of telefonisch naar onthaal
  • je krijgt van ILvA een datum waarop je je GFT-container leeg en uitgekuist aanbiedt
  • ILvA haalt de GFT-container op en levert terzelfdertijd een compostvat met beluchtingsstok

Het is mogelijk dat wie in het verleden geruild heeft voor een compostvat, op een later moment toch opnieuw gebruik wil maken van een GFT-container. Dit is mogelijk, maar is niet gratis. Je kan je “recht op GFT-inzameling” terug aanvragen, met behoud van compostvat. Je moet hier 50 euro voor betalen. Dit bedrag gaat van de afvalrekening af. Ook dit zal door ILvA worden geregeld.

Wie graag zijn recht op GFT-inzameling wil behouden, kan via de gemeente een compostvat en een beluchtingsstok aankopen. Je kan deze bestellen via de milieudienst (055/23 16 43 of milieu@kluisbergen.be). Je betaalt hiervoor 20 euro voor een compostvat en 5 euro voor een beluchtingsstok. Na bestelling, kan je je compostvat komen afhalen op de milieudienst.